Wednesday, March 30, 2016

Ledene pećine, Aljaska


Fascinantne ledene pećine koje su nastale usled topljenja glečera Mendenhol na Aljasci prava su atrakcija za turiste, a zbog jedinstvene lepote čije vreme, nažalost, otkucava, ovo neobično mesto iz meseca u mesec privlači sve više ljudi.Šetnja kroz ove pećine, pored toga što je neponovljivo iskustvo, nosi sa sobom i dozu rizika, jer je led zbog stalnog topljenja u opasnosti od obrušavanja. Turiste, međutim, to ne sprečava mnogo da se upuste u jedinstvenu avanturu istraživanja njihovih lepota.
Tokom ove godine veliki deo glečera se otopio, pa je na dnu pećina počelo da se nazire drveće, a istraživači kažu da su u pitanju šume koje su pod pojasom leda bile zarobljene posednjih 1.000 godina. O tome kojom brzinom ova atrakcija nestaje, najbolje svedoče promene u poslednjih godinu dana, kada se glečer smanjio čak tri puta u odnosu na svoju prvobitnu veličinu. Zbog toga bi, svi koji žele da budu svedoci ove retke, nestajuće lepote, trebalo da što pre ratzmisle o putu na Aljasku.

Šuma bambusa, Japan


Na našoj planeti postoji ogroman broj bajkovitih krajolika koji izgledaju nestvarno i koji nam na prvi pogled oduzimaju dah, a jedan od takvih je i poznata Sagano šuma bambusa u Japanu.
Nalazi se u severozapadnom delu Kyoto Save, Japan, a obuhvata površinu od 16 kilometara kvadratnih. Smatra se jednim najlepših prirodnih mesta  u celom Japanu, i to ne samo zbog svoje prirodne lepote, već i zbog zvuka koji vetar proizvdi dok puše kroz gustu šumu bambusa.
Zvuk vetra u ovoj šumi toliko je poznat i važan u Japanu da ga je Japanska Vlada zaštitila i proglasila ‘jednim od stotinu zvukova koji moraju biti očuvani’. U zvuku vetra i prekrasnoj prirodi posetioci mogu uživati u ugodnim šetnjama po dugačkim uređenim stazama.
Oni koji su ovde već bili toplo preporučuju svima da, ukoliko ikada posete Japan, svrate i u ovo zaista posebno i jedinstveno mesto i dožive potpuni osećaj mira i lepote koju pruža.

Tunel ljubavi, Ukrajina


Ovaj prirodni tunel se formira već godinama, a glavni krivac je putnički voz koji kroz guste krošnje prolazi tri puta dnevno. Tunel ljubavi, koji se nalazi blizu Klevana, grada na istoku Ukrajine, postao je omiljeno mjesto za romantične parove, kako za one koje žive blizu, tako i za  turiste iz cijelog svijeta. Prema lokalnoj legendi, vjeruje se da ako dvoje iskreno zaljubljenih ljudi prođu kroz tunel držeći se za ruke sve njihove želje će se ostvariti.
Dok se šetaju kroz ovaj nesvakidašnji drvored i drže za ruke, mladi se verovatno nalaze na jednom od najromantičnijih mesta na svetu.
Neverovatni „ljubavni tunel" snimljen je u Ukrajini, a mir i tišinu narušava samo povremeni prolazak vozića.Tunel je zapravo deo privatne železnice, u blizini Klevlanda, kojom se do jedne fabrike tri puta dnevno dostavljaju drva, piše Dejli mejl.
Međutim, kada u proleće raskošni drvored olista, ovo mesto postaje omiljeno za romantičare i svedok različitih „putovanja u zaljubljivanje".
Prema narodnom verovanju, parovi koji na ovom mestu požele želju i ako se iskreno vole, ta će im se želja i ispuniti.






Polje lavande, Francuska


Ono što je za Kinu nekada bio Put svile, za Provansu je već dugo, danas možda više nego juče, Put lavande. Beskrajna polja opojnog mirisa, koja tu i tamo presecaju polja žita. I kada čovjek pomisli da je takav raspored u paleti pravilo, pojavi se polje suncokreta. Izgledaju baš kao da su sišli s Van Goghovog platna.
Provansa, koja se poput putene, zavodljive žene prostire pred očima putnika koji od svih puteva na svietu odaberu upravo Put lavande, opojnija je od bilo koje druge turističke ceste na svijetu. Ceste vina, maslinova ulja, sira… nude vatromet ukusa, pa i mirisa, ali ovako jedinstveni sklad boja koje počinju na nebu, pretaču se u umetničke galerije, spajaju se u bočici parfema, a kulminiraju na tanjuru - uistinu je retkost. Provansa je preplavljena bojama, mirisima i ukusima koji ne ostavljaju ravnodušnim ni jednog coveka.

Od sredine juna do početka avgusta Provansa je nestvarna i očaravajuća slika rascvetale lavande. Neverovatna plavo-ljubičasta magija polja je primamljiva i jedinstvena i često se u misli vraća ovaj aromatično-bajkoviti mir. Ako ste baš tada planirali svoj godišnji odmor, nemojte se odreći ovog prirodnog fenomena – rascvetalih polja lavande u Provansi.


Jezero "Hiller", Australija

Jezero “Hiller” nalazi se na Srednjem ostrvu u Zapadnoj Australiji.Srednje ostrvo je najveće od ostrva i ostrvaca koji čine Recherche arhipelag, grupu od oko 105 ostrva. Ovo neobično slano jezero se razlikuje od svih ostalih jezera sveta jer je roze boje.


 Plitko slano roze jezero Hiller je oivičeno belom solju i okruženo je tamnim zelenim šumama eukaliptusa i Paperbark drveća. Uska traka belih dina i peska razdvaja jezero od okeanskih dubokih voda.

"Hiller" roze jezero dugo je oko 600 metara.Po nekim tvrdnjama jezero otkriveno davne 1802. godine, a otkrio ga je Metju Flinders.

Grupa istraživača je 1950. godine istraživala je uzroke boje, ali uzorci vode jezera nisu imali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi.
Ni danas nije poznato po čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju.Moguće objašnjenje prema nekim naučnicima podrazumeva niske koncentracije hranljivih materija i različite vrste bakterija i algi.
Međutim,roze obojenost takođe može da bude od morske soli i nahcolite (natrijum bikarbonata) depozitnom reakcijom, ili od crvenih halophilic bakterija u soli kore.

Kanjon Antelope, SAD


Antelope Kanjon je jedna od  najfotografisanijih i najposjećenijih lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se u Navajo teritoriji u Arizoni, a dve odvojene znamenitosti su i dalje poznate po originalnim Navajo nazivima: Tse’bighanilini, što znači “mesto gde voda prolazi kroz stene” i Hasdestwazi, “Lukovi spiralnih stijena”.
Antelope Kanjon je nastao erozijom ‘Navajo peščenjaka’, prvenstveno zbog velike poplave, a kasnije i usled delovanja vetra. Navajo peščenjak je geološka formacija koja se nalazi širom američkih saveznih država u južnoj Nevadi, Arizoni, severnom i severozapadnom Coloradu, i Utahu.
U sezoni monsuna kiša se ‘skuplja’ u kanjonu i teče kroz njega, što znači da proces oblikovanja ovog neobičnog krajolika još nije završen. Voda koja teče kroz kanjon stvara nove hodnike i komore, te daje stenama njihov karakteristični ‘tečni’ izgled.
Kanjon je otvoren za posetitelje (kojih ima jako mnogo), a cijena turističkih tura varira između 30 i 80 dolara.

Polje lala, Holandija


U oblasti Lisa u Holandiji, prostiru se šarena polja lala u jarkim nijansama plave, crvene, ružičaste i žute boje. 
Na ovim poljima uzgaja se više od tri milijarde lala čija sezona cvetanja počinje u martu i traje sve do avgusta i tokom nje organizuju se razne manifestacije i festivali posvećeni nacionalnom simbolu Holandije.

Desetine hiljada turista posetila su ova polja kako bi uživala u svoj njihovoj raznobojnosti. Ovi prizori predivnih boja su kratkoročna pojava.  


                                                                           

Na prvi pogled deluje kao da je kakvo dzinovsko dete iskoristilo kutijo vostanih bojica da nacrta ovaj velicanstveni pejzaz. Zive pruge ljubicaste, zute, crvene, roze, narandzaste i zelene boje cine glavni detalj ovog umesnog crteza, Medjutim, daleko smo od decije bojanke, nalazimo se na severu Holandije u sred sezone cvetanja lala. Sa vise od 10.000 hektara pokrivenih ovim osetljivim cvetovima, Holandski pejzaz u maju pruza vrtoglav kaleidoskop boja. Cvetovi su zasadjeni krajem oktobra i pocetkom novembra, a sada su spremni za distribuciju u cvecare i supermarkete. Vise od tri milijarde pojedinacnih svetova se uzgaji svake godine, od sega se dve trecine izveze, uglavnom za Ameriku i Nemacku.



 Najveca polja lala se nalaze u parku Keukenhof, koji predstavlja uzbudljivu turisticku destinaciju od 1949. godine. Deo parka je 2005 redizajniran, te je danas prepun ideja i novih trndova koje mozete primeniti i u svojoj basti. Poseta Keukenhofu je iskustvo koje nikada necete zaboraviti.

Crna šuma, Nemacka


Planinski masiv fascinirao je braću Grim, Marka Tvena, britansku kraljicu Viktoriju, cara Vilhema Prvog, kompozitor Štraus je održavao koncerte u Baden-Badenu, a Dostojevski provodio noći u luksuznom kazinu.

Nepregledan niz stoletnih stabala jela, borova i bukava presecaju potoci, reke i gorska jezera, pašnjaci i livade, a u plodnoj dolini su udobno ušuškani ljupki planinski gradići i sela.
Švarcvald je vekovima centar nemačke drvne industrije, ali Nemci su još u 19. veku najveći deo ove planinske oblasti proglasili zaštićenom prirodnom zonom, tako da se stanovništvo uglavnom bavi turizmom. Slobodno se može reći da su prirodne lepote Švarcvalda prvi otkrili i u njima istinski uživali stari Rimljani tokom svojih osvajačkih pohoda. Kada su kročili u ovu, tada prilično nepristupačnu oblast, Rimljani su je zbog gustih krošnji visokih četinara, kroz koji se sunčeva svetlost slabo probijala, nazvali prikladno "Silva negra", odnosno Crna šuma, Švarc-vald na nemačkom jeziku. Njena lepota ih je na svakom koraku ostavljala bez daha, a naročito su ih oduševili brojni termalni izvori lekovite vode na koje su naišli. U blagodetima tih izvora prvi je, pre gotovo 2.000 godina, uživao rimski car Karakala, koji je i naredio da termalni izvori budu kaptirani. Mnogo vekova kasnije na tom mestu je nikla jedna od najpoznatijih banja na svetu - Baden-Baden.

Crvena plaža Panjin, Kina

Crvena Plaža je predivan prizor koji se nalazi u zaštićenom prirodnom rezervatu u Liaohe Rečnoj Delti, oko 30 km jugozapadno od grada Panjin u Kini.
Plaža je dugačka 26 km i gotovo kilometar široka. Ime je dobila po morskoj travi koja u reci počne rasiti u aprilu ili maju i koja tokom celog leta bude zelena, kao i bilo koja druga trava na svetu. Ali kada dođe jesen, ova reka se pretvara u spektakularni krajolik obojen karminom crvene boje.
S obzirom da je Liaohe reka deo zaštićenog prirodnog rezervata (Shuangtai Hekou Prirodni Park), posete su ograničene. Ograničenja su postavljena uglavnom radi zaštite nekih od unikatnih vrsta životinja koje ovdje žive, kao što su retke vrste galebova, divovske kornjače i morski tuljani. Pored toga, Crvena Plaža Panjin je dom za više od 236 vrsta ptica.
Pošto trava počinje dobijati svoju crvenu boju tek u septembru, ukoliko nekada planirate posjetiti ovaj jedinstveni prizor, preporučuje se da to učinite (radi najjačeg efekta) u septembru, oktobru ili novembru.




Visterija - cvetni tunel, Japan


Japanski cvetni park u gradu Ašikaga prostire se na 900 kvadratbih metara i neverovatno podseća na 'drvo duša' iz holivudskog blokbastera 'Avatar'.
-Ono što ovaj cvetni park čini posebnim jesu stotine stabala biljke visterije, čije se loze spuštaju na posetioce.
Visterija je puzavica koja raste u Severnoj Americi, Kini i Japanu.
U Japan su stigle u 18. veku iz Velike Britanije, a maj je poseban mesec jer tada cvetaju i dobijaju neverovatne boje, od bele preko roze do ljubičaste i crvene.U parku postoje čak i tuneli dugački 80 metara koje prave loze visterije.
-
Najstarije i najveće drvo visterije poznato kao “Fugi drvo” , koje raste već 100 godina, formira kišobran iznad posetilaca.


Bašta je u privatnom vlasništvu, udaljena šest sati vožnje od glavnog grada, Tokija. Ovo mesto je najatraktivnije krajem aprila i početkom maja, kada je visterija u punom cvatu.
Biljka može da se popne do 20 metara visine i raširi do 10 metara bočno. Postoji više vrsta ove puzavice koje se uglavnom razlikuju po boji cveta (ljubičasta, ružičasta i bela).